Zondag kan je op 10 plaatsen in Herentals gaan kijken achter de schermen van een bedrijf. Een tip is om zeker bij Lynx Automation aan de Wuytsbergen 2 te gaan kijken. Je zal er verwonderd staan van de metamorfose van De Roest tot Lynx Automation.
Karin Baetens zocht n.a.v. de opening van de computerzaak de geschiedenis van De Roest op. Zondag kan je ter plaatse hierover een kleine tentoonstelling zien.De geschiedenis: ' In 1824 vestigt de Mechelse herbergier Joannes van Aerschot zich in Herentals.
Hij en zijn vrouw hebben 2 zonen Josephus (die later schilder wordt) en Augustinus.
August beslist om smid te worden en trekt naar Antwerpen en Brussel om de stiel te leren.
In 1845 keert hij terug naar Herentals.
Met zijn spaarcenten koopt hij een paar boormachines en een smidse. Als drijfkracht werd een soort trommel gebruikt waarin één of meerdere honden liepen.
Geholpen door 1 knecht begint hij zijn bedrijfje in de Bovenrij
In 1853, in volle Industriële revolutie, koopt van Aerschot in Brussel een tweedehandse stoommachine van 4pk.
In 1854 begint hij de ijzergieterij, waarvoor hij pas in 1856 een vergunning van het gemeentebestuur krijgt.
Naast hekwerken, poorten en lantaarnpalen, maakt van Aerschot ook machines zoals persen, brouwerij-uitrustingen, metalen bruggen
Van Aerschot was ook werkzaam als aannemer van bouwwerken.
Zo bouwde hij arbeiderswoningen in de nabijheid van zijn fabriek.
In 1867 doet van Aerschot een anvraag om een tweede stoommachine te mogen installeren om daarmee gas te produceren.
1873 draait de verlichting in de fabriek op gas
1875: De Kempische Ijzergieterij en Smederij – Forges et Fonderies de la Campine bereiken volume dat ze tientallen jaren zullen aanhouden.
Ook de rampen zoals die in 1877 waarbij Herentals wordt getroffen door een storm en een deel van de gebouwen instort of de ernstige brand in 1882 kunnen de groei niet stoppen.
Begonnen met 1 werkman, werken er in 1880 zeker 148 mensen .
In 1884 besluit August zich stilaan uit de zaak terug te trekken ten voordele van zijn zonen Joseph en Leonard en is vanaf 1890 de feiteleijke zaakvoerder van de oude fabrieken.
Leonard blijft in de oude fabriek , Josseph begint in 1885 in eigen naam een scheepstimmerwerf (De Zaat).
Op dat moment beginnen de eerste ijzeren binnenschepen hun intrede te doen. De bedrijvigheid richt zich in de eerte plaats op de reparaties van schepen maar ook enkele nieuwe schepen worden gebouwd.
In 1889 vraagt Joseph van Aerschot een ijzergieterij en constructiewerkplaats te mogen toevoegen aan de scheepswerf. Locatie: begin van deWuytsbergen – tegenover station
Vanaf 1900 kent het bedrijf een terugloop van productie en tewerkstelling en in 1909 komt het bedrijf op de Zaat in moeilijkkheden.
De oorzaak was een groot bouwwerk in Brussel voor Tours & Taxis waarvan het ijzerwerk, dat door van Aerschot was geleverd werd afgekeurd. Dit had catastrofale financiële gevolgen waarvan het bedrijf nooit meer herstelde.
Op 19 augustus 1909 wordt de NV Jos Van Aerschot & Cie ontbonden en de installaties verkocht aan een Zwitser Karl Thommen.
Een andere Zwitser Fritz Moser vestigt zich op de terreinen met zijn SGME Usines Moser. De firma maakt betonmolens, wegenbouwmachines en bouwkranen.
In 1913 doet Max de Vooght zijn intrede in het bedrijf en wordt in 1926 directeur van de gieterij. Deze wordt later een afzonderlijke firma: Fonderies de la Campine, de Zaat in de volksmond.
De jaren na de tweede wereldoorlog betekenen hoogconjunctuur voor een land dat opnieuw moest opgebouwd worden. Dit duurde voort tot het begin van de tachtiger jaren. In 1982 werden nog 170 werknemers geteld.
Daarna ging het echter zeer snel bergafwaarts.
1986: SGME wordt failliet verklaard
De gieterijen overleefden dit slechts 2 jaar.
Uiteindelijk bleef van de oorspronkelijke gebouwen niet veel meer over.'
Zoals je eerder al op de site kon lezen hebben Erik en Karin Baetens met de verbouwing van de voormalige gebouwen van De Roest een stukje industriël archeologie kunnen bewaren.
Hieronder vind je enkele oude foto's van hoe het was en hoe het nu geworden is.
Samen met het Netepark en Schrauwen Sanitair heeft Lynx Automation voor zondag een prijsvraag uitgewerkt. Gewoon bij elk van deze 3 bedrijven een vraag oplossen en prijzen winnen...